Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Generalni sekretarijat

>

Saopštenje sa sjednice Vlade Crne Gore

Saopštenje sa sjednice Vlade Crne Gore
Datum objave: 03.05.2012 18:10 | Autor: Biro

Ispis Štampaj stranicu


Vlada Crne Gore, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Igor Lukšić, usvojila je Smjernice makroekonomske i fiskalne politike za period od 2012. do 2015. godine. Ovaj dokument predstavlja osnovu za pripremu Budžeta za 2013. godinu i Pretpristupnog ekonomskog programa za Crnu Goru od 2012. do 2015. godine.

Prema projekcijama osnovnog makroekonomskog scenarija, u 2012. godini ostvariće se slabi rast ekonomske aktivnosti od 0,5 odsto, u 2013. godini doći će do blagog oporavka od 1,5 odsto, a nešto snažniji rast od 3.5, odnosno 4 odsto, očekuje se u 2014. i 2015. godini. U uslovima globalne krize, razvoj crnogorske ekonomije biće usmjeren na jačanje stabilnosti, uz stvaranje čvrstih osnova za dinamičan ekonomski razvoj u srednjem roku. Prioritetne aktivnosti Vlade u ovom periodu biće fokusirane na nastavak integracionih procesa, održavanje stabilnosti javnih finansija i jačanje kredibiliteta crnogorske ekonomije, kao preduslova ekonomskog rasta i razvoja.

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o pomilovanju. Novim zakonom predloženo je da se molba više ne podnosi prvostepenom sudu, već ministarstvu pravde. Kako postupak pomilovanja nije sudski, već upravni postupak, utemeljen na diskrecionom pravu, novim rješenjem propisuje se nadležnost ministarstva pravde da predlaže pomilovanje po podnesenoj molbi osuđenog lica, ili drugih lica ovlašćenih za podnošenje molbe. Pored postupka po molbi za pomilovanje, predlog zakona predviđa mogućnost pokretanja postupka pomilovanja za oslobođenje od krivičnog gonjenja po službenoj dužnosti od strane ministra pravde. Posebno je značajna zakonska odredba da predsjednik Crne Gore može dati pomilovanje i kada nije sproveden postupak za pomilovanje predviđen ovim zakonom, čime se osigurava neograničena primjena ustavne odredbe.

Na sjednici je utvrđen i Predlog Zakona o izmjenama zakona o digitalnoj radio-difuziji. Izmjenama je predviđeno produženje krajnjeg roka za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje televizijskih programa do 17. juna 2015. godine. Zbog kašnjenja u realizaciji prve faze ovog projekta, koju finansira Evropska komisija, pristupilo se promjeni Zakona, kako bi se omogućilo elektronskim emiterima da dobiju nova odobrenja za korišćenje frekvencije za emitovanje svojih televizijskih programa u analognoj tehnologiji.

Pored ostalog, Vlada je razmotrila i usvojila Informaciju u vezi sa projektom Socijalni karton. Istovremeno, Vlada je usvojila i tekst Sporazuma između Programa ujedinjenih nacija za razvoj i Vlade Crne Gore o realizaciji ovog projekta.