Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Генерални секретаријат

>

Саопштење са 158. сједнице Владе Црне Горе

Саопштење са 158. сједнице Владе Црне Горе
Датум објаве: 20.02.2020 16:10 | Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу


Влада Црне Горе је, на данас одржаној 158. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о централном регистру становништва. У расправи је наглашено да се предложеним измјенама и допунама стварају услови за приступ административним изворима података, што је основ за производњу квалитетнијих резултата званичне статистике, као и усаглашавање са материјалним прописима Црне Горе.

Донијета је Уредба о начину одређивања идентификационог броја. Уредбом се уређује начин одређивања идентификационог броја физичког лица које се потписује у своје име или у име физичког или правног лица коришћењем података за израду електронског потписа, заснованог на квалификованом цертификату за електронски потпис. Примјеном овог прописа ће истовремено бити заштићен јединствени матични број лица, с обзиром на то да идентификациони број не садржи личне податке власника цертификата за квалификовани електронски потпис, односно сам по себи не открива ниједан податак о њему.

Влада је донијела Уредба о допуни Уредбе о боји и ознакама возила и пловила, наоружању и посебној опреми који се употребљавају за вршење полицијских послова којом је, између осталог, прописано да се на одређеној опреми полицијских службеника постави натпис од комбинације слова и/или бројева који служи за идентификацију полицијског службеника. На овај начин се омогућава да се идентитет полицијског службеника утврди и када на себи има заштитну опрему.

Донијета је и Уредба о униформи, ознакама звања, наоружању, возилима и посебној опреми службеника обезбјеђења у Управи за извршење кривичних санкција.


Усвојена је Информација о потреби привременог затварања граничног прелаза Враћеновићи, за период од 90 дана, током изградње саобраћајне инфраструктуре на заједничком граничном прелазу Враћеновићи – Делеуша. Уз оцјену да се ради о оправданим захтјевима, имајући прије свега у виду специфичност локације и потребу нивелације терена, Влада је дала сагласност да се привремено затвори гранични прелаз, с обавезом успостављања граничне контроле на овом прелазу прије почетка љетње туристичке сезоне, најкасније до 01. 06. 2020. године. Средњорочним програмом рада Владе 2018 – 2020. година, између осталог, предвиђена је изградња заједничког граничног прелаза Враћеновићи – Делеуша. Изградња заједничког граничног прелаза у духу је Регионалног пројекта ЦОННЕЦТА, ефикаснијег прекограничног саобраћаја и поједностављења трговине и транспорта. Вриједност уговорених радова износи 1.878.182,75 еура, са роком завршетка радова од годину дана.


Такође, усвојен је Извјештај о вођењу преговора на припремама за закључивање Споразума о измјенама и допунама Споразума између Владе Црне Горе и Вијећа министара Босне и Херцеговине о граничним прелазима за погранични саобраћај и прихваћен текст Споразума.

Влада је размотрила и дала сагласност на План коришћења средстава Јавног предузећа за управљање морским добром Црне Горе за 2020. годину, који је усвојио Управни одбор тог Јавног предузећа.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ